Vandrarhem Stockholm

Vinprovning – Mot privatperson eller företag?

I Stockholm finns både upplevelseföretag och restauranger som erbjuder vinprovning för företag i Stockholm. Många vänder sig både till privatpersoner och företag medan vissa enbart har en av dessa målgrupper. Delvis är det samma tjänster som erbjuds – men det finns även tydliga skillnader. 

Viprovning i källare och med middag för privatpersoner

En skillnad är utbudet där de företag som erbjuder vinprovning mot grupper och företag kan ha bredare utbud av olika provningstjänster och även ha kompletterande tjänster till dessa. I och med att grupperna alltid är på ett större antal personer kan provningarna genomföras på annat sätt än om det enbart är 5-6 personer som kommer. Det är inte ovanligt med längre provningstillfällen där man kombinerar föreläsningar, vinprovningar och middag. 

Framförallt kan en skillnad ses i var vinprovningarna hålls. För privatpersoner är det nästan uteslutande i vinkällare eller på restauranger. Det finns ett fåtal företag som erbjuder vinprovning i hemmet men då priset då blir högt är det inte det vanligaste alternativet. För det första ligger priset ofta kring 2-3 000 kr för en kväll och bor man inte i centrala delarna av Stockholm kan det tillkomma ytterligare utkörningskostnader. 

Större och mer flexibelt mot företag

När ett vinprovningsföretag främst vänder sig mot företag är provningar inte sällan hos kunden. Man kommer då ut med allt som behövs för att genomföra en vinprovning och dessa tillfällen brukar då även tydligt vara anpassade efter kundens behov och önskemål. 

Det kan exempelvis ske som en after work eller som ett inslag på en konferens och att då betala ett par tusen för att bjuda de anställda på en vinupplevelse är ett billigt sätt att bjuda på något annorlunda. 

Just flexibiliteten är en fördel hos de som har företag som sin primära kundgrupp. I Stockholm går det att boka denna upplevelse nästan när som helst på dygnet och oavsett om det är vardag eller helg. Flexibiliteten är stor just eftersom bokningen gäller för ett större och individanpassat evenemang. 

Mindre men fler aktörer mot privatpersoner

Ovan nämnda utbud kan ställas mot de vinprovningar som genomförs mot privatpersoner. Utbudet är mycket stort av olika vinprovningar i Stockholm men då måste man som privatperson vara beredd på att boka in vinprovning ett exakt datum och en specifik tid. 

Vill du gå på vinprovning kan det alltså vara en fördel att ringa flera aktörer för att se när och var de olika provningarna äger rum. Det är nämligen inte bara skillnad i tid utan även var de genomförs samt vad som tas upp på de olika tillfällena. 

Samtidigt är det just privatpersoner som är den största målgruppen och därmed finns det ett stort antal aktörer i Stockholm som har privatpersoner som sin primära målgrupp. 

Driver du ett företag och vill gå på vinprovning med dina anställda finns alltså en fördel att kontakta de aktörer som vänder sig mot företag eftersom det oftast innebär en mer flexibel lösning där provnigen kan anpassas betydligt mer tydligt efter era behov. 

2 May 2018