Vandrarhem Stockholm

Tips för dig som ska köra bil i Stockholm

Att köra bil för första gången i Stockholm kan kännas lite stressigt. Särskilt om man gör det under rusningstid, när folk gärna skyndar lite extra på vägen till eller hem från jobbet. Lägg därmed till att flera medtrafikanter troligen också är förstagångsbesökare och i precis samma situation som dig. På många sätt är det här bra också. De som kör för första gången i Stockholm kan vara mer försiktiga och därför, potentiellt, säkrare. Det kan dock också innebära högre risk, som följd av bristen på erfarenhet av storstadskörning.

Tänk på cyklisterna

Precis som cyklisterna bör tänka på dig, bör du också tänka på cyklisterna. Den som kör för första gången i Stockholm bör vara beredd på att dela vägbanan med cyklar. Cykelfilen är ofta bara avskild med hjälp av linjemarkeringar, även om det finns regelrätta cykelbanor också. Något att ta hänsyn till är att alla cykelpassager inte är bevakade. Troligen inte ens de flesta. Se alltså till att du håller utkik ordentligt. Med de många skyltar och saker att ta hänsyn till som finns i Stockholm, är det särskilt viktigt att planera sin körning. Var speciellt uppmärksam vid högersvängar. Ta en ordentligt titt i döda vinkeln, annars kanske du inte upptäcker en cyklist som ska rakt fram. Vid en kollision med cykel är det med all sannolikhet cyklisten som skadar sig – inte du. Något annat att vara uppmärksam på är när du öppnar bildörrar. Ibland ligger parkeringarna på så vis att dörren slås ut rätt i cykelbanan. Flertalet olyckor har skett på grund av detta.

Parkering

Parkering i Stockholm är ett problem för många. En del som har flera snabba ärenden väljer att hyra en privatchaufför (läs mer om detta nedan) för att slippa tänka på det. För privatbilister som ska in får man ofta räkna med dyra priser för parkering. Dessutom är det ofta svårt att från första början ens hitta något ställe att parkera på – oavsett om det är dyrt eller inte. I de centrala delarna av Stockholm finns flera parkeringshus. Parkerar man här får man dock räkna med att det kostar en slant. Priserna skiljer sig naturligtvis åt, beroende på en mängd olika faktorer. Ska man stå ett par timmar kan det bli flera hundralappar man får lägga. Med det sagt går det att hitta bra parkeringsplatser som inte kostar skjortan. Man kan dock få vara beredd på att leta en liten stund och att gå en bit, dit man ska.

Privatchaufför

Som ovan nämnt kan den som har flera snabba ärenden i Stockholm hyra en privatchaufför i Stockholm, en tjänst som erbjuds av de flesta stora taxibolag. Man slipper då strulet med att hitta parkering, betala för den och utföra den (fickparkeringar i backe i rusningstrafik kan kännas stressiga, till exempel). En privatchaufför kan vara ett bra alternativ för den som känner sig lite osäker på sin förmåga att köra. Ett alternativ för den som kan tänka sig att skippa bil helt och hållet, är att använda sig av kollektivtrafiken.

11 Jan 2018