Vandrarhem Stockholm

Safariresa - här är vad du behöver packa

Du ska ut på safari. En drömresa ska bli verklighet. Grattis! Men nu undrar du kanske - vad tusan ska du packa?

“ Klä dig lätt och luftigt men inte för tunt är en bra utgångspunkt. Med lite grövre tyg runt kroppen slipper du bett och stick från alla insekter”

De flesta tänker nog på kakhifärgade shorts när de här talas om en safariresa. Och självklart en hatt av naturmaterial, den klassiska safarihatten! Finns i både dam-, herr och barnmodell.

Men å andra sidan vill man inte se ut som en karikatyr av en västerländskt turist på safari för första gången. Ingen fara. Du kommer långt med vanliga fritidskläder. Klä dig lätt, luftigt men inte för tunt är en bra utgångspunkt. Med lite grövre tyg runt kroppen slipper du bett och stick från alla insekter som trivs i närheten av vilda djur

Långärmade sommarkläder räcker långt

Innan du reser har du självklart vaccinerat dig mot de sjukdomar som annars riskerar att dra på dig. Men för säkerhets skull bör du ändå skydda huden mot insektsstick och bett. Men det behöver inte vara så krångligt. Tänk att du kan klä dig som på en riktigt myggig midsommarafton i Sverige. Ljus långärmad skjorta eller en t-shirt med långa ärmar. På benen fungerar en byxa med långa ben bra.

Självklart kan det bli mycket varmt ute på savannen. Väljer du byxor med långa ben kan det vara bra att ha mycket luftiga sådana. Många tycker det är skönt att kunna växla om till shorts. Men var byter man om? På safarijeepen? Konstigare saker har förstås hänt ute i det vilda, men det bästa är att ha byxor med dragkedja över benet som gör att du kan växla mellan långbyxa och shorts. Alltså en sådan kombinerad byxmodell med shorts, som gör det möjligt att med ett enda drag i blixtlåset över benet få kortare byxor. Skulle sedan insekterna börja komma fram kan du alltid växla om igen och sätta på benförlängarna. Mycket praktiskt!

Dämpade färger

När du vill se djur är det såklart bra att själv inte dra åt sig för mycket uppmärksamhet. Även om många djur och fåglar har ett helt annat färgseende än människan så är det klokt att bära kläder i dämpade färger som brunt, grått, beige och blekt grönt - de så kallade jordfärgerna.

Svart kan tyvärr locka till sig en del insekter och är också varmt i solen medan vitt bara är opraktiskt eftersom det är lätt att snabbt smutsa ner sig.

Välj bort kjolen!

Det finns oerhört mycket att välja på för den som söker safarikläder. Shorts, skjortor, jackor, västar, väskor och kjolar i olika längder. Kjol är snyggt, svalt och luftigt men uppriktigt sagt rätt opraktiskt ute i vildmarken. Shorts är helt klart att föredra.

Du måste kunna röra benen snabbt och fritt för att snabbt kunna se djur. En del står stilla och låter sig tittas på. Andra kanske bara pilar förbi och då gäller det att själv vara snabb i svängarna. Med shorts istället för kjol kan du lättare klättra i och ur en bil, eller andra fordon som dina guider kör. Du har lättare att röra dig om det skulle bli bråttom att hinna undan ett eventuellt utfall och du blir en bättre fotograf då benen är helt rörliga.

Tänk på att en safariresa sker i varma länder. Det gör att även shorsbärare ibland kan få problem med låreld, alltså skavsår mellan låren i varmt svettigt väder. Kalk i pulverform hjälper bra. Men för säkerhets skull - lämna kjolen hemma!

På https://nyati-safari.se hittar du fler nyttiga tips inför din safariresa.

17 Feb 2019