Vandrarhem Stockholm

Passar markiser till husvagn?

Markiser är ett perfekt solskydd som många villaägare sett fördelarna med - passar då markiser till husvagn eller är man tvungen att ha sådana på hus- och villor? Nej, markiser är möjliga att använda även på husvagnar. Faktum är att det finns ett stort urval och att man som ägare till husvagnen kan skaffa sig en behagligare vardag genom att montera markiser på det rullande hemmet.

Markiser på husvagnen ger dig som ägare ett bra skydd mot solen. Det är den stora fördelen. Har du någon gång legat i en husvagn så vet du också att skuggan är din bästa vän. Det finns en anledning till att de bästa platserna på en camping anses vara skuggade – av ett träd, i en skogsdunge eller i anslutning till allmänna utrymmen. Detta då temperaturen i en husvagn kan nå närmast absurda höjder.

En het dag och en husvagn placerad i direkt sol är nästan en omöjlighet sett till att man ska lägga sig och försöka sova på natten. Där kan markiser fungera som en ypperlig lösning; de skärmar av, de stöter bort solstrålar och de håller genom detta en behagligare inomhustemperatur. Dessutom höjder de intrycket av en husvagn rent estetiskt också. Markiser finns i alla möjliga färger och med olika mönster. Det är ett billigt sätt att skapa förändring och få en snyggare husvagn.

Markiser förlänger husvagnen

Få markis från Täby

För husvagnar finns det dels speciella fönstermarkiser och dels också front- och sidomarkiser. De senare fungerar – liksom en annan lösning: markistält – som en förlängning av din husvagn. Genom en sådan lösning så erbjuds ni ett extra rum där ni dels kan sitta och äta och dels också skyddas från både regn och direkt solsken.

Markiser på front eller sida är lätta att montera och de har idag även en avsevärt mycket bättre livslängd. Idag tillverkas de i Sverige och med svenskt klimat i åtanke. Det har gjort att de också fått en överlägsen livslängd jämfört med föregående modeller som ofta importerades och var anpassade för andra klimat än det nordiska.

Man bör dock vara noggrann med att köpa till ytterligare skydd. Att utrusta markiserna med exempelvis stormband minimerar risken för att någon tar skada i samband med kraftig blåst. Genom stormband så sitter solskyddet fast nästan oavsett vilka vindbyar som naturen bjuder.

Vintermarkiser – skyddar husvagnen

Vissa använder husvagnen året om och där kan en vintermarkis vara en bra lösning. Denna ger dels skydd för själva husvagnen och dels fungerar den också i ett rent isolerande syfte. Om man under sommaren vill stänga ute den värsta hettan så vill man de motsatta under höst- och vinter – man vill behålla den värme som finns inne i husvagnen. Vintermarkiser är tillverkade av aluminum och är stadigare än normala tygmarkiser.

Det är en bra lösning oavsett om det handlar om att skydda husvagnen vid ren förvaring - mot exempelvis fukt- och mögel – och om man planerar att använda den vid resor. Ett bra komplement som möjliggör ett mer frekvent användande av sin husvagn. Dessa finns i både fönster- och front-modeller.

27 Sep 2019