Vandrarhem Stockholm

Billigaste sättet att åka mellan Västerås och Gävle

Vilket transportsätt som är billigast för personer som vill åka mellan Västerås och Gävle beror på hur lång tid i förväg man kan boka samt hur många personer det är som ska åka. Alla alternativ har sina fördelar och nackdelar. 

Tåg

SJ använder sig av flexibel prissättning som varierar beroende på efterfrågan. Den som försökte boka en tågbiljett mellan Västerås och Gävle dagen innan julafton 2017 fick betala ca 480 kr om man inte ville ha mer än ett byte. De som däremot varit ute i god tid och beställt biljetter flera månader i förväg kunde få biljetten för kring en hundring. Allt för lång tid i förväg går det däremot inte att boka biljetterna då de släpps löpande några månader i förväg i taget. Billigast blir det helt enkelt om man kan planera sin resa i förväg. 

Buss

Det går att åka buss mellan städerna genom att boka biljett hos någon av de större bussbolagen som trafikerar sträckan. Man får då räkna med en resa på fyra timmar vilket är relativt länge för denna sträcka. Nackdelen med trafikerad busslinje är just att bussen stannar på så många olika ställen. Prismässigt kostar det ungefär som tåg. I vissa fall kan till och med tåget vara billigare – beroende på när man bokar. 

Boka en buss

Det finns bussföretag i Västerås som hyr ut buss med chaufför. Det är ett mycket smidigt sätt om en större skara ska åka. Exempelvis kan det vara enkelt om en förening eller organisation ska ut och resa. Att hyra buss i Västerås och bli skjutsad till valfri destination i Gävle skapar även större flexibilitet då de reguljära bussarna ofta stannar vid Gävle Bro, som är en bit utanför Gävle.

Prismässigt är det även billigare att hyra buss än att köpa enstaka biljetter. Men det förutsätter då att det är så många med på resan att bussen blir fylld. Är det exempelvis en buss med 50 platser och varje person betalar 300 kr skapas en budet på 15 000 kr för en resa på någon timme. Man kan välja mellan att enbart åka en enkeltur eller även boka hemresa. 

Taxi

Prismässigt är taxi det överlägset dyraste alternativet. Även om man är ett par personer som delar på kostnaden så blir det betydligt dyrare än tåg och buss. Men samtidigt skapas en enorm flexibilitet då man kan resa varifrån som helst och med vilken destination som helst. Är det bråttom är taxi helt enkelt det bästa alternativet. 

25 Jan 2018