Vandrarhem Stockholm

Bila genom Europa och ge ungarna en geografilektion

Snart har vi vår även upp i våra nordliga breddgrader, och när våren är här är det dags att börja planera sommaren och var man ska fira semestern. Ungdomarna börjar ju söka sommarjobb redan i februari. Så et är hög tid att planera för sommarens resor nu. Är et så att man vill ta bilen och ut och resa, är det dags att börja se över bilen. Håller den för en 100 mils resa igen? Eller är det dags att köpa sig en ny? Vill man inte slita på den egna bilen kan man alltid hyra en bil. Oavsett vad man tänker sig, finns det många fina resmål nere i Europa att välja mellan. Tänk bara på en sak; välj en bil som går på ett miljövänligt bränsle när du reser nere i Europa. Du gör både dig själv och oss andra en tjänst genom att tänka på vad som är hållbart och inte är det när det kommer till bilresor.

Varför inte bila genom Europa?

Har du ungdomar kan det vara – om inte annat så pedagogiskt att bila genom Europa med dem. Bättre geografilektion finns inte. Varför inte bila ner till Malmö, och ta bron över till Köpenhamn. Där kan ni övernatta på en dansk krog. Vänd sedan bilen söderut, kör ner genom Tyskland. Stanna och bo på hotell i Berlin. Där kan du besöka museet för den gamla muren och Point Charlie, se de judiska minnesstenarna Berlins centrum, du kan åka ut och besöka zoologiska trädgården i Berlin.

Åk till Tjeckien

När du känner för att åka vidare kan du åka via Dresden in till Tjeckien och övernatta i Prag. Där kan ni övernatta på något hotell och se den gamla Karlsbron, bron över Moldau från 1357 mellan Gamla staden och Lillsidan. Bese Vaclavpalatset, Pragborgen och S:t Vaitskatedralen.

Åk till Österrike

När ni är mätta på Prag kan ni åka vidare till Wien i Österrike. Här kan man se många av kejserliga palats, som slottet it Schönbrunn. Kunstkammer och se på vackra föremål sedan barocktiden. Man kan åka karusell i Pratar och andra åkattraktioner, som ungarna säkert gillar. Sov över i Wien, tills ni känner er sugna på nästa resmål, varför inte åka västerut mot Venedig? Sedan Bologna, Genova, Milano och från Milano åka till Lichtenstein. Från pyttelandet åker du sedan till Frankrike, genom att korsa Schweiz och besöka Zürich.

Åk till Frankrike

Där kan du ta en båttur längs Limmat-Schiff och shoppa innan du styr kosan till Strasbourg och ger dina barn en liten lektion om EU parlamentet och arbetet som görs där. Efter Strasbourg kan du styra till Frankfurt am Main, Hannover, Hamburg och därifrån till Kiel. Från Kiel kan du sedan ta båten till Göteborg och från Göteborg är det bara att styra kosan hem igen.

Om din bil ska hålla hela resan är det viktigt att gå igenom några saker:

1. Motorn

Har du gjort en kontroll av motorn? Allt det beror på hur gammal din bil är. Har du en relativt ny bil, behöver du inte ut motorn, men kanske någon del i motorn som är mer sliten än den övriga motorn? Har du bytt olja i motorn? Om inte är det alltid dags att göra det. Det är inget stort ingrepp på din bil och bara bra.

2. Däcken

Har du sett över statusen på dina däck? Det är bättre att byta däck, än att bli stående någonstans på  Autobahn med söndrigt däck. Se till att ha någonlunda nya däck. Du vill inte bli stående i ett land där du inte kan få den hjälp som du behöver.

3. Lacken

Om din bil ska hålla i alla sorts väder är det lacken det hänger på om din bil ska klara av den långa bilresan nere i Europa. Har du gjort en riktig lackförsegling behöver du inte vara orolig för att lacken inte ska hålla den långa resan. Du kommer att tacka dig själv om du gör en lackförsegling eftersom den kommer att hålla bilen mer ren än annars. Läs mer om lackförsegling på: http://www.lackförsegling.nu.

2 Mar 2018