Vandrarhem Stockholm

Använda en industrilokal som vandrarhem?

Om det är någonting som saknas i Stockholm så är det vandrarhem som folk talar om. Det vi menar är att man som ung turist vill A) bo billigt i Stockholm och B) bo på ett ställe som i sig kan ge en bättre upplevelse och ett litet äventyr. Ser man till andra städer i Europa - Budapest, Berlin, Prag och Köpenhamn exempelvis - så finns det helt andra möjligheter och där tar man, rent generellt, tillvara på de lediga lokaler som finns, använder fantasin och skapar häftiga saker som blir till så kallade snackisar.

Stockholm har en förmåga att stå still och ängsligt titta på vid sidan av. Det behöver inte vara så; man kan mycket väl skapa den plats som unga söker och som drar folk till vår huvudstad - turister som i sin tur också spenderar pengar och därigenom stimulerar vår ekonomi.

Vi har ett förslag på hur man kanske kan tänka och vi försöker att implementera en idé från Budapest till Stockholm. I den ungerska huvudstaden finns nämligen ett område - ett kvarter - där man rustat upp gamla ruinbarer och gamla industrilokaler; dessa har blivit ett tillhåll för ungdomar, konstnärer, festprissar och för, just det: turister. Man kan äta, man kan dricka, man kan köpa konst, man kan vandra omkring, man kan se udda saker och man kan bo över på olika vandrarhem. Szimpla Kert, som kvarteret kallas, ligger inte speciellt centralt i staden, men man kan ändå se att folk flockas för att komma dit.

Där kan man faktiskt se att Stockholm en gång i tiden hade lite av en motsvarighet i form av rejvkulturens stora stund: Docklands. Docklands var just något som startade med en idé där industrilokaler - fullt utrustade med industrigolv - blev utgångs- och samlingspunkten för dansanta ungdomar från hela Sverige. Att det senare blev synonymt med knark och droger är ingenting som behöver innebära att nutidens projekt också kommer att bli det.

Startar du framtidens Docklands?

Så, vi kanske har sått ett frö i ditt huvud och kanske vill du spinna vidare på denna idé. Vi kan nästan garantera att det finns industrilokaler i närheten av Stockholm och vi kan nästan garantera att du kan hyra och fräscha upp dessa så att de skapar spännande kvarter och ställen dit ungdomar kommer att söka sig.

En sak: om du hittar en lämplig industrilokal som du vill använda som danslokal, som café eller som ett vandrarhem - kanske i en storslagen kombination? - så tänk på vilket typ av golv det är. handlar det om en gjuten betongplatta så är denna lösning inte alls lika optimal som ett renodlat industrigolv.

Ett industrigolv går dock att lägga på en betongplatta och fördelarna med ett sådant är att 1) det höjer det rent estetiska (ett industrigolv går att få i en massa olika färger) 2) det klarar av extremt mycket tryck 3) det är lätt att städa - något som definitivt kommer att vara till din fördel om det handlar om att göra om en industrilokal i det syfte vi tipsat om 4) det klarar av kemikalier, vätskor och allehanda spill utan att få fläckar. Kort sagt: ett industrigolv är en väsentlig del i din framtida verksamhet. Du hittar mer information om industrigolv på https://www.industrigolv.net.

20 Dec 2018