Vandrarhem Stockholm

Är rut-avdraget verkligen rättvist?

I den första motionen där rut-avdraget nämns så rör det kvinnors situation och man ta utgångspunkten i att denna skattesubvention ska kunna underlätta för dessa. Det handlar här om att man ville kunna göra livet enklare för kvinnor och att man skulle kunna får se sitt hus städat, sin tvätt omskött och att man tack vare detta skulle kunna avsätta mer tid till andra – viktigare saker.

Kort sagt; att kunna göra det möjligt att dra av upp till 50.000/per år och per person var något som ansågs ligga till gagn för speciellt kvinnor och kanske främst de boende i någon av Sveriges större städer. Stress, hårt tempo, krav att klara barnskötsel, matlagning, skjutsande av barnen och göra en egen karriär är något som många kvinnor upplever som svårt och det här är ingenting som kommit att ändras med tiden. Det är snarare tvärtom och detta är något som man främst ser i just Stockholm.

Men; hur har då rut-avdraget fungerat och har det hjälp kvinnor i Stockholm att få bättre ordning och mer harmoni i sina liv? Jo, att ökningen av antalet personer som valt att anlita en städfirma varit som störst i Stockholm råder det inga som helst tvivel om. Bekvämligheten som ligger att kunna se sitt hem städat av en professionell städfirma har helt enkelt gjort att många familjer valt denna lösning i Stockholm.

Dock så kommer här en annan aspekt på rut-avdrag och för att se denna så ställer vi oss en fråga: är rut-avdraget i själva verket en kvinnofälla? Det är nämligen så att många pekar på att det främst är invandrarkvinnor och lågutbildade personer som arbetar på en städfirma och att rut-avdraget i och med detta blir väldigt paradoxalt och motsägelsefullt. Kort förklarat så är det kvinnor som arbetar på en städfirma i Stockholm och man utför jobb åt de mer välbemedlade och rika – personer som dessutom får sina hem städade till ett av staten rabatterat pris. En slags återgång till det pigsamhälle vi lämnade för flera år sedan och detta är det också den stora frågan då man talar om rut-avdraget vara- eller icke vara.

Men – hur ser det egentligen ut på en städfirma i Stockholm rent anställningsmässigt?

Blandat mellan kvinnor och män på en städfirma

Sanningen här är det finns en överrepresentation bland kvinnor hos en genomsnittlig städfirma i Stockholm, men att det för den saken skulle även finns män där. Det handlar dessutom om ett åldersspann som sträcker sig mellan 18- 60 år och att de flesta är fackligt anslutna, har schyssta villkor och en pensionsgrundad inkomst.

Det skulle förmodligen bli betydligt sämre villkor för en anställd hos en städfirma i Stockholm om rut-avdraget försvann och detta måste man också ta hänsyn till i denna komplexa fråga. Det som talar för detta påstående är att många personer i Stockholm vant sig vid att få sitt hem städat av en städfirma till en förmånligt pris och att man även skulle välja detta utan skattesubventionen – men då utan att betala någon skatt överhuvudtaget.

Kanske kan mellanvägen man valt – ett halverat rut-avdraget – vara lösningen och det som slutligen tar död på diskussionen. Vi får hoppas det.

23 Jan 2023